På den här sidan kan du läsa om de olika ämnen som fanns med i frågesporten Sjuan under 2022.
Data-spel
Inledning
Kanske har du en dator. Det är det ju många som har nuförtiden. Sedan Internet lanserades runt 1994-95 & sedan bara växte & växte. Fram till där vi befinner oss idag. I framtiden kanske ännu fler människor har en dator.
Före Internet fanns det nog mycket färre datorer i Sverige, & säkert även i övriga världen. Många av de svenskar som då hade dator var nog ganska unga eller så använde man datorn i jobbet. Men många hade kanske ingen dator alls. Till skillnad mot idag. Förmodligen.
Om du växte upp på 1980-90-talet så kanske du hade en Commodore 64 eller kanske en Amiga 500. Dessa datorer användes nog i ganska hög utsträckning som spel-datorer.
Commodore 64-spel
Om du hade en Commodore 64 så kanske du känner igen några av de spel jag strax skriver lite om i den här texten.
Pacman
En rund figur som äter prickar, spöken som jagar den runda pricken, en labyrint utav gångar m.m. Detta summerar väl mycket av handlingen i det klassiska spelet Pacman.
Pacman fanns nog inte bara till Commodore 64 utan till ganska många olika sorters datorer, TV-spel m.m. Nuförtiden finns det ju även många online- varianter av Pacman på nätet.
I alla fall en riktig klassiker inom gamla dataspel. Tycker jag att man kan säga.
Asteroids
Ett annat klassiskt data-spel är spelet Asteroids. Det är kanske lika mycket utav klassiker som Pacman, även om jag själv tror att Pacman är mer känt än detta spel.
Spelet utspelar sig på 1 enda bildskärm. Man kan alltså inte ta sig vidare till andra ställen än det man befinner sig på. Varken åt höger, vänster, uppåt eller neråt.
Man kan faktiskt ta sig ur bild men då kommer man bara tillbaka på andra sidan räknat från där man försvann ur bild. Om detta är upptill på skärmen så dyker man upp igen nertill på densamma o.s.v.
Man kontrollerar en slags farkost som ser ut som ett A. Alltså ett stort a. Antagligen ser farkosten ut som ett A p.g.a. att spelets namn börjar på denna bokstav. I alla fall om man ska fråga mig.
Med den här farkosten kan man åka runt över hela skärmen, snurra åt vänster & höger samt skjuta laserstrålar eller något liknande.
Det är med hjälp av dessa ”skottsalvor” som man kan skjuta sönder alla de asteroider som dyker upp hela tiden.
När man träffar en av dessa asteroider så delas denna upp i mer än 1 asteroid. Samma sak händer igen när man skjuter på nybildade asteroider.
Det bildas alltså flera asteroider av från början bara 1. Till slut kan man ändå skjuta bort allihopa. De delas inte hur många gånger som helst.
Ibland dyker det även upp en rymdfarkost som avfyrar ”kanonen” mot skeppet man befinner sig i. Blir man träffad av skotten så förlorar man 1 liv.
Man ska alltså skjuta sönder både asteroider & rymdfarkoster.
Ganska enkelt gammalt spel kanske men ett ganska kul tidsfördriv i alla fall.
495
91:an & vänner – en helsvensk serie?
Inledning
Du vet säkert vem seriefiguren 91:an är. I alla fall på ett ungefär. I efternamn heter han ”Karlsson”. Han kallas även för ”Mandel”. Jag vet faktiskt inte vad han heter i förnamn. 91:an är ju hans militära nummer. Han är nummer 91 & heter Karlsson. Detta blir 91 Karlsson, eller 91:an Karlsson. Tror jag i alla fall.
Serietidningen heter ju inte ”91:an & vänner” som jag har skrivit i rubriken utan mer bara ”91:an”. Men det finns ju fler figurer i denna serie än 91:an Karlsson.
En av de andra karaktärerna i serien är 87:an. Han heter Axelsson i efternamn. Därför blir hans namn i serien ”87:an Axelsson”.
Andra figurer i 91:an
Några av de övriga figurerna i serietidningen 91:an är dessa:
- Furir Revär
- Caesar – en hund
- Major Morgonkröök
- Elvira
Övrigt om serien
Mycket av av handlingen i 91:an utspelar sig på Klackamo regemente. Detta regemente har ingen anknytning till den verkliga världen utan är påhittat.
Seriens skapare, Rudolf Petersson, gjorde sin militärtjänst på regementet I16 i Halmstad i Halland. Det var på grund av detta som serien 91:an blev till.
I Halmstad finns en staty av 91:an Karlsson. Denna staty finns att beskåda på Storgatan.
216
Kloten i rymden – Merkurius, Venus…
Inledning
Universum är fullt utav stjärnor, planeter & andra himlakroppar. Bara i vår galax Vintergatan finns det otroliga mängder av sådana här saker.
Här tänker jag bara skriva om några av de planeter som finns i vårt solsystem. Alltså de planeter som kretsar runt den stjärna som vi människor har döpt till solen (i alla fall i Sverige).
Solen heter alltså solen p.g.a. att någon eller några människor här på jorden döpte den till detta namn. Förmodligen till ett lite annat namn som har blivit ”solen” på det svenska språket. På andra språk heter den ju andra saker, t.ex. ”The Sun” på engelska.
I ”verkligheten” heter den väl egentligen ingenting, utan namnet är ”påhittat” av människor här på planeten Jorden. Även det ett namn påhittat av människor. Alltså namnet Jorden.
Tellus – vilken av planeterna?
En av planeterna i vårt solsystem heter Tellus. Men inte på svenska. Planeten består färgmässigt till stor del av 2 stycken färger. I alla fall har den tidigare gjort det. Det har kanske ändrats, man vet ju aldrig riktigt…
Du kanske har gissat rätt om vilken av planeterna det handlar om. Alltså den blå-gröna planet som vi befinner oss på, Jorden.
Jordklotet är det 3:e av de klot i vårt solsystem som vi kallar för planeter & som kretsar runt den stjärna som vi kallar för Solen. Räknat ifrån Solen & utåt.
En viktig sak som skiljer Jorden från de andra planeterna i vårt solsystem är att det, här på vår planet, har bildats en atmosfär. Detta finns inte på de andra planeterna som ryms inom vårt solsystem.
Jorden har ju en måne. På svenska kallar vi ju denna måne rätt & slätt för ”Månen”. På latin heter jordens måne ”Luna”.
Den röda planeten – planet nummer 4…
Mars kallas även för ”den röda planeten”. Detta kallas den p.g.a. sin rödaktiga färg.
Räknat ifrån solen & utåt är Mars den 4:e planeten i vårt solsystem.
Mars är ju även en månad. Men bland årets månader finns Mars på plats nummer 3. Till skillnad från planeten som ju är på plats nummer 4. Om nu detta spelar någon roll…
Inom populärkulturen har det varit vanligt att man har kopplat utomjordingar till planeten Mars. I alla fall förr i tiden (skrivet 2024). Dock tror jag inte att man har kunnat bevisa att några sådana finns på denna röda planet.
Om jag själv skulle våga mig på en gissning så tror jag inte heller att man kommer att hitta några ”aliens” där. Detta kommer nog mer ifrån människors fantasier & påhitt än ifrån den verkliga världen. Men man vet aldrig, man kanske hittar något oväntat där framöver…
446
Hundar – människans bästa vänner?
Inledning
Hunden är ju en vanlig följeslagare till många av oss människor. Det är ett av de vanligaste husdjuren. Kanske det allra vanligaste.
Kanske du själv är hundägare. Eller har varit detta tidigare i ditt liv. I så fall är du nog intresserad av hundar & då kan du läsa vidare.
Även om du aldrig har haft en hund så kan du läsa den här texten om hundar. Om inte för annat så för att du då kanske klarar frågesporten om hundar.
Du hittar den under ”frågesport / sjuan / sjuan 2022”.
Brun & svart & åker polisbil
Det här är en ganska stor hund. Den är ofta, som rubriken nämner, brun & svart till färgen.
Jag menar ”såklart” hundrasen schäfer. Det är ju den här rasen som den svenska polisen har använt sig mest utav, som också anges i rubriken. Åtminstone när det gäller de hundar som polisen brukar ha med sig i sina vanliga ”patrull-bilar”.
En schäferhund har bra egenskaper för att fungera som vakthund. Den är vaksam mot människor & kan därför även bli farlig för människor. Den intresserar sig ju för oss människor & det är kanske inte alltid så bra när hundar gör just detta. Det kan leda till t.ex. angrepp mot människor.
Taxen – en ”korv” med 4 ben
En tax ser nog enligt många människor lite ”lustig” ut. Den har ju väldigt korta ben på en lite ”korv-liknande ” kropp. Detta gör att den inte rör sig på ett särskilt bra sätt. Benen är nog för korta för att passa till den kropp som den har. Eller bara helt enkelt för korta.
Såhär har det antagligen blivit p.g.a. att man har avlat fram en hund med just det här utseendet. En långsmal kropp med 4 korta ben. Taxen har ofta använts för att ta sig ner i trånga gångar där olika djur gömmer sig. Detta för att kunna jaga ut djuren så att man sedan har kunnat skjuta dem. Detta har den nog fungerat bra till. Men den har även varit en populär sällskapshund, vilket den nog fortfarande är.
Fel-avlad?
Kan det vara så att rasen tax har avlats fram på ett felaktigt sätt? Om man med felaktigt sätt menar att man får fram en lite ”underlig” hundras. Själv tror jag detta. Man har nog tagit fram en hund som inte mår riktigt bra p.g.a. den kropp den föds med. Allt p.g.a. att människan har velat ha en kortbent hund som kan springa ner i trånga rävgryt & liknande ställen. Tänk om man hade gjort likadant med människor & t.ex. avlat fram en 3 meter lång människa som ska gå & plocka äpplen högt upp i äppelträden. Det hade nog inte varit så populärt ibland människor.
”Joddlande” hund ifrån Kongo
Vad tror du att det här kan vara för hundras. Den kommer ursprungligen ifrån Afrika & kallas förutom sitt mer ”korrekta” namn även för Kongo-hund. Landet Kongo ligger ju i Afrika. Om den har varit extra vanlig i just Kongo vet jag inte.
Den kanske inte joddlar men den kan inte skälla utan använder sig utav ett annat läte som kanske kan liknas vid ett slags joddlande.
Den är inte så stor & tung, svansen är upprullad mot ryggen & den har ett slags rynkor i ansiktet.
Rasen jag är ute efter är Basenji. Om du inte kände till något om denna hundras förut så vet du i alla fall något om den nu. Alltid något…
572